Parijs, een stad van uitersten

Parijs, de stad met arme voorsteden en luxe boulevards

In Parijs rijden de treinen dwars door de probleemwijken in de voorsteden (de “banlieux”) om vervolgens in mooie boulevards te gaan shoppen. Parijs is een stad van uiterste. Het is een van de steden die ik het meest ken. Ik vertel je in deze artikel de plus- en minpunten van de hoofstad van Frankrijk.

Parijs, een stad met allure

Met een beetje geluk reis je nog voor 80 euro heen en terug met de Thalys naar Parijs. Na 3u30 reizen vanaf Amsterdam CS, kom je aan in Parijs. Je bent dan in een stad met brede boulevards die door de stedenbouwkundige Haussmann in de XIXde eeuw werden aangelegd. Langs de boulevards zie je veel mooie monumenten: Arc de Triomphe, Grand Palais, de Louvre en zijn pyramide, de Opera en veel meer. Voor de liefhebbers van architectuur en geschiedenis, is een reis naar Parijs zeker de moeite waard. Parijs heeft meer dan een bijzondere architectuur, er hangt ook een romantische sfeer.

Parijs, de romantische stad

Als je langs de Seine loopt of de Montmatre heuvel opklimt, zie je dan snel waarom Parijs ook de stad van de liefde wordt genoemd : Stellen die op straat zoenen, kunstenaars die een portret van jou willen maken, mannen die rozen willen verkopen, de muzikanten die accordéon in de metro spelen, de fotografies van Doisneau die je bij winkels voor toeristen kan kopen… Alle deze aspecten brengen je even in een wereld van ‘Boheme”, die ook door Charles Aznavour wordt gezongen. Parijs is ook een stad waar belangrijke beslissingen worden genomen.

Paris, het kloppend hart van Frankrijk

Frankrijk is heel gecentraliseerd. Dit gebeurt al sinds de koningschap van Lodewijk XIV. Hoewel Frankrijk gestart is met het decentraliseren van taken naar regio’s in de jaren 80, is Parijs nog steeds het politieke centrum van het land. Alle ministeries, paleizen voor de Premier, de President en het Parlement zijn in Parijs gevestigd. Als je in de business district “La Defense” loopt, zie je veel hoofdkantoren van grote Franse bedrijven zoals Total, EDF en l’Oréal. Ook in termen van bevolking, is Parijs de grootste metropool. 1 op de 5 Fransen woont in Parijs. Veel Fransen die in boerderijen werkten zijn in het verleden naar Parijs verhuisd om een betere baan te vinden. Tegenwoordig komen veel migranten naar Parijs.

Parijs, een internationale stad

Ongeveer 40% van de bevolking van Parijs is in het buitenland geboren. Er zijn meerdere multiculterele wijken. In Barbes, kan je naar winkels waar Arabsiche lekkernijen, jurken en juwelen worden verkocht. In de passage Brady, is het alsof je in India bent. In de joodse wijk bij Saint-Paul kan je lekkere bagels en falafel. In de 13e arrondissement, kan je de kleine Chinatown bezoeken. Er zijn niet alleen migranten maar ook toeristen die naar Parijs komen: Parijs is de eerste toeristische bestemming ter wereld (2). Je ziet talloze toeristen uit de hele wereld in de stad wandelen. Tegenwoordig worden de stationsnamen en instructies tijdens een metrorit in het Engels, maar ook in het Chinees en Spaans gesproken. Terwijl je toeristen ziet met handen vol tassen in de metro, kom je ook zwervers tegen.

Nieuws over Parijs en Frankrijk

Filmpje over Parijs

Links naar interessante websites over Parijs

           +
          x x
          x  x 
         =========
         xx  xx
        xx   xx
        =============
        =============
       xx     xx
       xx      xx
      xx       xx
      xx        xx
      
     
        

Plaats een reactie