De Franse invloeden in Nederland

De Franse invloed op de Nederlandse taal

Voorbeelden van Franse woorden in de Nederlandse taal:

accent
ambulance
directeur
faillissement
genre

Voorbeelden van Franse uitdrukkingen in de Nederlandse taal:

enfant terrible
fin de siècle
haute couture
Je maintiendrai

Paleis Het Loo

Grote delen van het paleis Het Loo zijn door de Franse arichitect Daniël Marot ontworpen.Deze kasteel lijkt ook op de kasteel van Lodewijk XIV in Versailles

De croissant

De croissant werd in de negentiende eeuw in Frankrijk geïntroduceerd. De croissant is ook populaire bij de Nederlandse ontbijt. Lekker en knapperig, een croissant wordt graag met jam, ham of kaas gegeten.

Napoleon in Amsterdam

“Napoleon was een militair die in 1799 de toenmalige Franse regering afzette en daarna de macht over Frankrijk en over alle door de Franse legers veroverde gebieden naar zich toe trok.[…]In 1806 benoemde Napoleon zijn broer Lodewijk tot koning van Holland, en werd Nederland een koninkrijk. Daarmee werd de grondslag gelegd voor de latere monarchie.[…]Van grote betekenis is geweest dat hij in de gebieden waarover hij macht uitoefende, het bestuur en de rechtspraak gemoderniseerd heeft. Ook voerde hij nieuwe maten (de meter) en gewichten (de kilogram) in. Bovendien werd er een burgerlijke stand geïntroduceerd, waardoor iedereen een familienaam moest aannemen.”

Bron: En toen